
Categories
Recent Posts
- Nit de les ànimes3 novembre 2020
- Les animetes de La Costera de Casa Cuesa1 novembre 2020
- Entre "mandonguilles", "ensaladilla" i cants populars.30 octubre 2020
- Nit de les ànimes
Etiquetes
“Com deia Raimon, qui perd les arrels perd la identitat” és la declaració amb la qual el cantant valencià presenta Casa Cuesa; el seu nou projecte per reivindicar la importància de la cultura valenciana.
Pep Gimeno “Botifarra” és un xativí de 59 anys nascut a La Costera, a la qual defineix com: “la comarca més bonica del País Valencià”. Es va criar amb la seua àvia a la qual deu la devoció per la cançó popular valenciana. “Abans la gent cantava de tot. La meua àvia era molt cantadora i de petit jo no ho sabia apreciar”. – afirma el cantant. Pep Gimeno va començar a donar importància a la cançó valenciana quan va entrar a l’adolescència. Pensava que era “patrimoni cultural digne de guardar”.
El cantant acaba de presentar un nou projecte: Casa Cuesa, el qual defineix com un somni que sempre havia volgut complir.
Aquest projecte l’he tingut des de ben jovenet. El que pensava abans d’adquirir-la, perquè pensava que no la podria adquirir, és que no es perguera, perquè és la casa més antiga del terme.
El meu objectiu és que la gent jove puga veure com és vivia fa 400 anys
Des de ben jovenet ha arreplegat moltíssimes coses com enologia de sa casa, on eren llauradors. A banda d’això, a gent d’ètnia gitana li ha comprat moltes coses, més el que s’ha anat trobant i tot allò que li han donat. Totes aquestes coses tenen un dur manteniment perquè són de fusta. “Vull penjar tot el que tinc d’enologia; mostrar tots els oficis perduts com ara: els arriers, els pastors; col·locar fotografies antigues…”. – afirma.
Pep “Botifarra” descriu Casa Cuesa com “un cau d’artistes” on de tant en tant li agradaria fer algun concert de música, “de la que siga. A mi m’agrada tota!” – exclama el cantant.
D’altra banda confessa el seu entusiasme front al suport que rep dels més joves. “Si fora vint anys enrere t’hagués dit que els joves no lluiten per perpetuar la cultura valenciana, però ara sí”. – afirma. El cantant defineix el panorama de les darreres dècades com a “mort”, en canvi afirma que avui dia els joves es mostren molt més implicats. “Ho veig als meus concerts, hi ha inclús xiquets” – conta. A més, Pep “Botifarra” descriu la conservació de la cultura popular com una “loteria” malgrat que hi ha certs referents que el músic considera possibles perpetuadors de la cançó valenciana.
El cantat ha estat un col·laborador habitual de la televisió valenciana, tant de l’antic Canal 9 com de l’actual À Punt.
Crec que tornar a tenir una televisió valenciana feia falta. Quan varen fer desaparèixer Canal 9 ens varem quedar orfes d’alguna cosa que ajudara a la nostra llengua i cultura.
Al fi i a la cap és necessari per a saber què passa dintre de casa
És habitual que Pep Gimeno “Botifarra” recòrrega pobles valencians actuant. En ells ha viscut certes anècdotes que l’han deixat una mica “meravellat”. “Estava a l’Ajuntament de València, on abans ni em deixaven cantar. Es va acostar un xiquet d’uns 8 anys dient-me que m’havia deixat una cosa per cantar: el cant de batre.” – explica.
“Quan jo tenia 17 o 18 anys gravava els cants de batre al Moreno de Torrella i a Guerra, el de l’Alcúdia de Crespins i la gent se’n reia. En canvi ara un xiquet els coneix i aprecia. La truita ha donat la volta”. – afirma Pep “Botifarra”.
“Esperant la meua banda per a anar a fer un concert a Beniarrés, em vaig creuar amb dos joves. Un d’ells se’m va apropar per preguntar-me si era Pep “Botifarra”, era d’un poble d’Oxford i em va dir que em veia al Canal Internacional i que li agradava molt” – explica el músic.
Pep Gimeno es sorprèn i emociona al veure com les costums valencianes estan en auge inclús a l’estranger.
Si a dia d’avui podem gaudir de tot açò és perquè les dones han fet moltíssim per perpetuar el folklore valencià
© 2020 Pep Gimeno ‘Botifarra’ | Disseny web .navarroalberto